Fokkerij

Hengst als dekhengst

​Als je een Tinkerhengst bezit dan kun je hem naast het rijden en/of voor de wagen spannen, ook inzetten voor de dekdienst. Dit kan voor je eigen merries of voor die van vrienden en kennissen. Maar je kunt ook professioneel dekken met je hengst. En natuurlijk wil je dit op een goede manier doen. Een van de doelstellingen van het Belgisch Tinker Stamboek is het bevorderen van de fokkerij van Tinkers. Het stamboek stelt dan ook een aantal regels en voorwaarden als je met een hengst wilt gaan dekken.​

De Tinker Dekhengstenlijst wordt eens per jaar nadat de Dekhengstenkeuring geweest is, bijgewerkt met de namen van de hengsten die door de jury aangewezen zijn, hun vruchtbaarheid gecontroleerd is en hun knieën en sprongen met een röntgenfoto zijn beoordeeld.

Het onderzoek op CEM, besmettelijke baarmoederontsteking is sinds 1 januari 2017 verplicht voor elke hengst die op natuurlijke wijze merries van derden dekt.

NIEUW !!! Per 2018 dient elke hengst voorafgaand de hengstenkeuring PSSM1 N/N te zijn getest. Indien dit niet het geval is, wordt de hengst niet goedgekeurd. Alle reeds gekeurde hengsten wordt de eigenaar van verzocht om te testen op PSSM1. Een positief geteste hengst verliest niet zijn deklicentie, het is aan de eigenaar om zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Naast het voldoen aan de typebeschrijving van het Belgisch Tinker Stamboek, 1e en 2e bezichtiging en een veterinaire goedkeuring tijdens een door het Belgisch Tinker Stamboek georganiseerde hengsten keuring, moeten de hengsten een röntgenonderzoek laten verrichten en ook voldoen aan een aantal spermakwaliteitseisen. Daarnaast kan een hengst niet worden toegelaten voor de dekdienst wanneer hij een verschil in grootte van testikels heeft van meer dan 30%.

Gestelde normen bij de Röntgen:

  • - Het spronggewricht (spat) valt binnen de klasse: 0-2
  • - Osteochondrose (O.C.) in knie- of spronggewricht: A-B
  • Voorbenen:
  • - Straalbeenkwaliteit 0, 1, 2 zijn acceptabel, 3, 4 niet acceptabel
  • - Op sesambeenkwaliteit wordt niet geselecteerd, 1, 4 acceptabel
  • - Kogelartrose klasse 0, 1, 2, 3 acceptabel, klasse 4 niet acceptabel

De spermakwaliteitseisen zijn opgesteld in overleg met de Faculteit Diergeneeskunde. De reden dat het Belgisch Tinker Stamboek erg veel waarde hecht aan de spermakwaliteit van hun dekhengsten is dat een lage kwaliteit sperma kan duiden op een hoog inteelt percentage. Voor goedkeuring en toelating tot de dekdienst bij het Belgisch Tinker Stamboek, dient het sperma van een Tinkerhengst aan de volgende eisen te voldoen:

Gestelde eisen fertiliteitsonderzoek:

Geen afkeur, de keuze om de hengst wel of niet te gebruiken ligt bij de merriehouder. Bij alle vanaf 2020 goedgekeurde hengsten die op onze website staan, zal de spermakwaliteit worden vermeld.

Klasse indeling:

  • Onvoldoende - Alles onder de 1000 TNB, 40% morfologie
  • Matig - 1000 TNB, alles onder 40% morfologie
  • Voldoende - 1000-1500 TNB, 40-50% morfologie
  • Goed - 2000+ TNB, boven 60% morfologie

De betreffende dierenarts dient  een rapport op te maken van de Rontgen en het fertiliteitsonderzoek met eventuele bemerkingen. Daarnaast dient de dierenarts ook de conclusie te formuleren: bijvoorbeeld "geen bezwaar voor de fokkerij".  

* Uitslagen worden eerst gecommuniceerd met de eigenaar, daarna gepubliceerd.

* Hengsten van 7 jaar en ouder kunnen in aanmerking komen voor een Model predikaat, mits goedgekeurd

* Hengsten die meedingen aan Model worden opnieuw getypeerd, gekeurd en gemeten

* Hengsten die meedingen naar Model dienen minimaal 75 punten op type te krijgen alvorens ze kans maken

* Modelkeuring vindt plaats tegelijkertijd met de hengstenkeuring

Deze criteria zijn niet alleen nodig om o.a. de merrie houders te beschermen, maar ook omdat het Belgisch Tinker Stamboek met een goede kwaliteit hengsten wil werken. Als stamboek waarvan in het grootste deel van de gevallen nog geen ouders van de ingeschreven en in te schrijven dieren bekend zijn, is het noodzakelijk dat we met goed en gezond fokmateriaal beginnen voor het verdere bestaan van het ras.

Ander Stamboek

​Hengsten die goedgekeurd zijn bij een ander stamboek worden bij het NSvT en BTS niet erkend.

KI of ND

​Uw hengst mag niet afwisselen tussen Kunstmatige Inseminatie en Natuurlijk Dekken. Indien u wijzigt van dekwijze, dient u dit voor de start van het dekseizoen schriftelijk bij het stamboek bekend te stellen.

Dekovereenkomsten

Dekovereenkomsten dienen uiterlijk 31 oktober van het jaar van dekking bij het stamboekkantoor ontvangen te zijn.

Ruinen van uw hengst

Als u uw hengst heeft laten ruinen dient u dit door uw dierenarts in het paspoort te laten opnemen en moet u dit altijd melden bij het stamboekkantoor.


©2016 Belgisch Tinker Stamboek. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin